گزیده ای از فعالیت های انجمن علمی مهندسی شیلات در سال تحصیلی 97-96

نویسنده : علی بقالیان(ورودی ۱۳۹۵ مهندسی شیلات),زهرا رخناره(ورودی ۱۳۹۴ مهندسی منابع طبیعی - شیلات)
چکیده : در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور به‌منظور ترویج فرهنگ و تقویت بنیه‌ی علمی دانشجویان مستعد و فراهم آوردن زمینه‌های مناسب برای انجام فعالیت‌های جمعی علمی و بهره‌گیری از توانمندی دانشجویان در تحقق توسعه‌ی نهضت تولید علم، انجمن‌های علمی - دانشجویی تشکیل می‌شوند. به زمان ساده‌تر انجمن علمی - دانشجویی متشکل از دانشجویان علاقه‌مند به مشارکت در فعالیت‌های علمی در یک دانشگاه یا گروه آموزشی است.
انجمن های علمی ساختارها و ضوابطی دارند و در چارچوب قوانین تشکل‌های دانشجویی، به فعالیت می‌پردازند. آنچه موجب شکل‌گیری انجمن‌های علمی می‌شود حضور دانشجویان با انگیزه و علاقه‌مند در جهت ارتباط دانشگاه و صنعت است؛ بنابراین هدف اصلی از این گردهمایی دانشجویی، معرفی دانشگاه به‌عنوان متمرکزترین نقطه برای بیان افکار، ایده‌ها، نظرات و پیشنهادهایی است که از جمع‌بندی آن‌ها برای ایجاد پایه‌هایی برای پیشرفت استفاده شود.
انجمن‌های علمی دانشجویی:
در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور به‌منظور ترویج فرهنگ و تقویت بنیه‌ی علمی دانشجویان مستعد و فراهم آوردن زمینه‌های مناسب برای انجام فعالیت‌های جمعی علمی و بهره‌گیری از توانمندی دانشجویان در تحقق توسعه‌ی نهضت تولید علم، انجمن‌های علمی - دانشجویی تشکیل می‌شوند. به زمان ساده‌تر انجمن علمی - دانشجویی متشکل از دانشجویان علاقه‌مند به مشارکت در فعالیت‌های علمی در یک دانشگاه یا گروه آموزشی است.
انجمن های علمی ساختارها و ضوابطی دارند و در چارچوب قوانین تشکل‌های دانشجویی، به فعالیت می‌پردازند. آنچه موجب شکل‌گیری انجمن‌های علمی می‌شود حضور دانشجویان با انگیزه و علاقه‌مند در جهت ارتباط دانشگاه و صنعت است؛ بنابراین هدف اصلی از این گردهمایی دانشجویی، معرفی دانشگاه به‌عنوان متمرکزترین نقطه برای بیان افکار، ایده‌ها، نظرات و پیشنهادهایی است که از جمع‌بندی آن‌ها برای ایجاد پایه‌هایی برای پیشرفت استفاده شود.
انجمن علمی - دانشجویی مهندسی شیلات در سال‌های گذشته فعالیت خود را آغاز کرده و در سال تحصیلی 97-96 به همت دانشجویان باانگیزه‌ی شیلات فعالیت‌های چشمگیری در بسیاری از حوزه ها انجام داده است.
گزیده‌ای از فعالیت‌های انجمن علمی مهندسی شیلات در سال تحصیلی 97-96:
1- شرکت در نمایشگاه مهر 96:
این نمایشگاه در تاریخ 3/7/96 الی 5/7/96 به مناسبت شروع سال تحصیلی جدید در مقابل دانشکده علوم دانشگاه فردوسی تشکیل گردید. انجمن علمی شیلات در راستای آشنایی بیشتر دانشجویان جدیدالورود با رشته‌ی مهندسی شیلات در این نمایشگاه شرکت نمود و توضیحاتی را در مورد رشته شیلات و زمینه‌های کاری آن و معرفی انجمن علمی ارائه کرد که با استقبال بی نظیری از طرف دانشجویان روبه‌رو شد.
2- برگزاری انتخابات انجمن‌های علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست:
به همت انجمن علمی شیلات دانشکده‌ی منابع طبیعی و محیط‌زیست، در راستای تشکیل شورای جدید در انجمن‌های علمی این دانشکده، انتخاباتی در تاریخ 18/7/ 96 در دانشکده برگزار گردید که در طی این انتخابات نسبت مشارکت دانشجویان رشته مهندسی شیلات بیشترین درصد را به خود اختصاص داد. رأی‌گیری با حضور آقای علی توکلی (دبیر شورای هماهنگی انجمن های علمی دانشگاه فردوسی مشهد) و دکتر حمیدرضا احمدنیای مطلق (استاد مشاور انجمن های علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست) صورت گرفت که درنتیجه‌ی آن آقای علی بقالیان دانشجوی سال دوم کارشناسی به‌عنوان دبیر شورای هماهنگی انجمن‌های علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست و خانم زهرا رخناره دانشجوی سال سوم کارشناسی به‌عنوان دبیر شورای مرکزی انجمن علمی شیلات انتخاب گردیدند و اعضای شورای مرکزی انجمن علمی شیلات نیز به ترتیب بدین‌صورت انتخاب شدند:
1- عرفان پارسا (دانشجوی سال دوم کارشناسی)
2- الهام کیا (دانشجوی سال سوم کارشناسی)
3- ندا میری (دانشجوی سال سوم کارشناسی)
4- فاطمه داودی سفیدکوهی (دانشجوی سال دوم کارشناسی)
5- هدیه رشید (دانشجوی سال دوم کارشناسی)
3- کارگاه آموزشی تکثیر ریز جلبک:
با توجه به اهمیت ریز جلبک‌ها در صنعت آبزی‌پروری و نیز سایر صنایع، انجمن علمی شیلات دانشگاه فردوسی مشهد در تاریخ 23/8/96 اقدام به برگزاری جلسات تئوری و عملی کارگاه تکثیر و پرورش ریز جلبک جهت افزایش اطلاعات در زمینه تکثیر، پرورش و نحوه ی بهره‌برداری آن کرد که این کارگاه با تدریس مهندس مهرداد غیب دوست رتبه‌ی 2 کارشناسی ارشد رشته مهندسی شیلات برگزار گردید.
4- برگزاری کارگاه روش تحقیق و نگارش مقاله:
مقاله‌نویسی علمی و روش‌های تحقیق یکی از مهم‌ترین بخش‌های نشریات دانشجویی است و محتوای اصلی عمده‌ی نشریات علمی، بر پایه‌ی این مقالات بوده که خود دارای اصول و ضوابطی می باشد، ازاین‌رو کارگاه روش تحقیق و نگارش مقاله به همت انجمن علمی مهندسی شیلات توسط آقای مهران صادقی دلوئی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بیوسیستم در روزهای پنجشنبه مورخ 2/9/96 و 9/9/96 به مدت 8 ساعت در دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست برگزار گردید. در پایان با برگزاری آزمون و کسب نمره‌ی قبولی، گواهی معتبر از طرف انجمن‌های علمی دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده‌ی منابع طبیعی و محیط‌زیست به شرکت‌کنندگان اعطا گردید.
محورهای کارگاه:
1- مفهوم پژوهش و روش‌های آن
2- آشنایی با پایگاه‌های داده‌های علمی و امکانات کتابخانه‌ی مرکزی
3- مراحل نگارش مقاله
4- آموزش نرم‌افزار مدیریت رفرنس دهی (Endnot)
5- کارگاه تاکسیدرمی:
کارگاه آموزشی تاکسیدرمی پرنده و ماهی در راستای افتتاح موزه‌ی ماهی‌شناسی در دانشکده‌ی منابع طبیعی و محیط‌زیست دانشگاه فردوسی، توسط انجمن علمی محیط‌زیست و انجمن علمی شیلات دانشگاه فردوسی در تاریخ 23/9/96 در محل آزمایشگاه‌های دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست توسط دکتر واعظ نیا و مهندس شریفی برگزار شد.
6- سخنرانی انگیزشی:
انجمن علمی دانشجویی مهندسی شیلات جهت آشنایی بیشتر دانشجویان نو ورود با رشته‌ی مهندسی شیلات، سخنرانی انگیزشی با موضوع "فرصت‌ها و چالش‌های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی"برگزار کرد. آقای محمدحسین هجرتی، دانشجوی کارآفرین مهندسی شیلات دانشگاه فردوسی در این نشست صمیمانه ابتدا به معرفی رشته‌ی شیلات پرداخت و سپس از تجربیات خود در راه‌اندازی کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان زینتی سخن گفت. این سخنرانی در 2 آذرماه 96 در سالن آمفی‌تئاتر دانشکده‌ی منابع طبیعی و محیط‌زیست برگزار شد.
7- نمایشگاه کتاب:
به همت انجمن علمی مهندسی شیلات دانشگاه فردوسی مشهد به مناسبت هفته‌ی پژوهش، نمایشگاه کتاب منابع طبیعی به مدت یک هفته از تاریخ 25/9/96 الی 29/9/96 در دانشکده‌ی منابع طبیعی و محیط‌زیست برگزار شد. کتاب‌های موجود در نمایشگاه در ارتباط با سه رشته‌ی مهندسی شیلات، مهندسی طبیعت و مهندسی محیط‌زیست به دانشجویان، اساتید و علاقه‌مندان عرضه گردید.
8- سخنرانی تخصصی به مناسبت هفته‌ی پژوهش:
انجمن علمی دانشجویی مهندسی شیلات دانشگاه فردوسی مشهد به مناسبت هفته‌ی پژوهش سخنرانی تخصصی با موضوع معرفی فرصت‌های نوین سرمایه‌گذاری در صنایع شیلاتی با تأکید بر نرم‌تنان و میگو برگزار کرد. در این نشست دکتر بهنام دقوقی از مرکز تحقیقات اکولوژیک خلیج‌فارس و دکتر محمد نبی عدلو از مرکز تکثیر و پرورش میگو در بندرلنگه حضور داشتند. در ابتدا دکتر عدلو به تشریح جایگاه و اهمیت صنعت میگو در کشور پرداخت و گفت میگوی تولیدی ایران از کیفیت خوبی برخوردار بوده و روزبه‌روز به کیفیت آن افزوده می‌شود. سپس با توجه به پیشینه‌ی تخصصی و تجربی خود در حوزه‌ی پرورش میگو، فرصت‌ها و چالش‌های این صنعت را تشریح کرد و به بیان مشکلات و مزیت‌های این صنعت پرداخت سپس از تجربیات چندین ساله‌ی خود از شروع کار پرورش میگو تا بهره‌برداری آن سخن گفت.
در سخنرانی دوم دکتر دقوقی به بیان اطلاعاتی در مورد سخت‌پوستان و نرم‌تنان پرداخت و از جایگاه آن‌ها در صنعت شیلات سخن گفت. سپس به صنعت پرورش صدف مروارید ساز در داخل و خارج کشور پرداخت و مشکلات و موانع این صنعت را در داخل کشور و نیز مزیت‌های آن در گسترش صنعت شیلاتی ایران را تشریح کرد، سپس آناتومی انواع صدف‌ها و روند پرورش صدف مروارید ساز را به‌اختصار شرح داد.
9- آموزش در مهدکودک:
ترویج مصرف ماهی و آموزه‌های شیلاتی در مهدکودک دانشکده‌ی علوم تربیتی و روان‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد توسط انجمن علمی شیلات با همکاری گروه آموزشی در تاریخ 7/10/96 برگزار شد.
10- برگزاری سری دوم کارگاه‌های روش تحقیق و نگارش مقاله:
با توجه به استقبال دانشجویان از سری اول کارگاه مقاله‌نویسی در آذرماه، انجمن علمی شیلات سری دوم این کارگاه را در بهمن‌ماه 96 با تدریس مهران صادقی دلوئی برگزار کرد. محتوای این کارگاه همانند سری اول بود.
11- برگزاری جشنواره‌ عیدانه ماهی:
با نزدیک شدن به آغاز سال جدید و با توجه به سنت موجود در جامعه، مردم نسبت به خرید ماهی قرمز اقدام می کنند. با توجه به خطراتی که این‌گونه برای محیط‌زیست دارد ازجمله تولید ماهیان هیبریدی و همچنین گرفتن فرصت جفت‌گیری از سایر گونه‌های بومی موجود در منطقه خطراتی را برای محیط‌زیست ایجاد می کند که درنهایت باعث از بین رفتن اکوسیستم طبیعی منطقه می گردد، لذا انجمن علمی شیلات به مناسبت هفته‌ی منابع طبیعی اقدام به برگزاری جشنواره عیدانه ماهی نمود تا مردم را نسبت به این خطرات آگاه سازد و ماهیان زینتی که خطری برای محیط‌زیست ندارند را به‌عنوان جایگزین ماهی قرمز به دانشجویان عرضه کند. این نمایشگاه به مدت یک هفته در دو سال 95 و 96 در دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست، دانشکده علوم، دانشکده ادبیات و دانشکده مهندسی برپا شد.

شناسنامه نشریه