معرفی سامانه سند

با «سند»، نشریات دانشجویی همراه شماست

sanad-3 - Copy

لزوم استفاده از زسانه های مجازی:

در دنیایی که به سر می بریم نفوذ رایانه و در پیامد آن فضای مجازی به گونه‌ای است که دیگر نمی‌توان زندگی بدون آن را حتی تصور نمود .رسانه های مکتوب نیز که چند دهه قبل به طور مطلق تنها ابزار اطلاع رسانی و  علم آگاهی بودند با ورود رسانه های مجازی، دیگر برای مخاطبان سهل الوصول نبودند.

یکی از مزایای و امکانی که فضای مجازی و اینترنت برای صاحبان رسانه و مخاطبان فراهم آورده است ارتباط سریع و آسان است. دسترسی  راحت به تمام شماره های نشریات و مجلات به طور کامل، بدون نیاز به  فضای فیزیکی برای آرشیو ک، موجب افزایش رشد مخاطبان مجلات شده است.

یکی از کاستی‌های موجود در حوزه نشریات دانشجویی، با توجه به شمارگان پایین انتشار نشریات، عدم دسترسی اکثریت جامعه دانشگاهی به نشریات منتشر شده است. محدودیت تیراژ پایین برخی نشریات نسبت به تقاضای موجود را که به هر دلیلی امکان انتشار مورد نظر را ندارند و کسری تیراژ این نشریات باعث شده است که نشریات نتوانند به نحوه مطوب با  مخاطبان ازتباط برقرار نمایند.

ممکن است در توزیع نشریه مکتوب به هر دلیلی برخی مخاطبین در ایام و دورانی کوتاه یا بلند دسترسی به آن نداشته باشند و این سامانه سند است که در این ایام می‌تواند ارتباط مخاطب را با نشریه برقرار نگاه دارد. بعلاوه نشریات مکتوب از روش‌های سنتی در اطلاع‌رسانی به حساب می‌آیند و برخی مخاطبین که به شدت تحت تأثیر فضای اینترنت و فضای حاکم در آن هستند بعد از مطالعه و بررسی نشریات در فضای مجازی نیازی به مطالعه نسخه مکتوب آن نداشته باشند و اینجاست که وجود سامانه‌ای جامع در محیط اینترنت ضروری به نظر می‌رسد.

«سند»، آرشیوی جامع و بی نظیر

در اقدامی تازه و بی‌نظیر، خانه‌ نشریات دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه اقدام به راه اندازی سامانه جامع نشریات دانشجویی با عنوان «سند» نمود که به وسیله آن محتوای کامل آرشیو  نشریات دانشجویی در دسترس دانشگاهیان قرار می گیرد.

این سامانه از سال 91 کلید خورد و فازهای مختلف و زیربنایی سامانه تا سال 93 تکمیل و در سال 94 رونمایی گردید.

سامانه سند با برطرف نمودن مشکلات توزیع و انتشار، و با ایجاد یکپارچگی میان صاحبان محتوای نشریات دانشجویی در سطح دانشگاه فردوسی مشهد، بستر مناسبی برای سازماندهی و ایجاد امکان دسترسی سریع به منابع اطلاعاتی و نسخه الکترونیکی نشریات فعال را برای جامعه دانشگاهی فردوسی فراهم می‌آورد.

نشریاتی که در معرض ورشکستگی هستند و به هر دلیلی با افت خوانندگان روبرو شده‌اند، می‌توانند با تغییر نسخه چاپی به الکترونیکی و ایجاد جاذبه‌های دیگری در این راه و روش، هم به مسیر اطلاع رسانی خود ادامه دهند و هم از ایجاد اوضاع بد مالی جلوگیری کنند. زیرا مدیران مسئول به دلیل کمبود بودجه، مجبورند از کمیت بکاهند؛ با این وجود تمامی تلاش خود را می‌کنند تا کیفیت کار لطمه نبیند.

طبعاً مهم‌ترین مزایای بارگزاری نسخه الکترونیکی نشریات در این سامانه را می‌توان علاوه بر مشارکت در پیشبرد اهداف خانه نشریات و هسته مرکزی اعضای نشریه‌های دانشجویی، برخورداری از بزرگ‌ترین مجموعه مخاطبین دانست. به علاوه اینکه حضور در این مجموعه امکان ایجاد هم‌افزایی و حتی رقابت سالم میان نشریات را فراهم خواهد آورد که مهم‌ترین دستاورد آن، گسترش تعداد نشریات فعال و تکاپو در جهت تقویت نقاط ضعف می‌باشد.

همچنین استفاده رایگان از سامانه سند، توزیع آسان، کاهش زمان دسترسی به محتوای نشریات، عدم محدودیت مكان، وجود آرشیو الكترونیكی، بازخورد عالی، دسترسی نامحدود و كامل به اطلاعات موجود، كیفیت بالا در اطلاع رسانی با اتكا به قابلیت‌های چندرسانه‌ای، میدان دادن به نشریات مستقل به علت نیاز به پشتوانه مالی كمتر و آگاهی از اخبار و اطلاعیه‌های خانه نشریات دانشگاه فردوسی مشهد، از جمله مزایای استفاده از این سامانه است. بی‌شک، وقتی دست اندرکاران نشریات دانشجویی، ماحصل تلاش خود را در سامانه سند می‌بینند انرژی و انگیزه مضاعف می‌گیرند و از این‌که تلاششان مدنظر مسئولان دانشجویی و فرهنگی قرار گرفته است و جامعه دانشگاهی محتوای تولید شده از جانب آن‌ها را بررسی و مورد مطالعه قرار خواهند داد، لذت می‌برند.

جهت نمایش آرشیو نشریات دارای مجوز از دانشگاه فردوسی مشهد، مدیرمسئول نشریه باید از طریق پرتال دانشگاهی خود، بخش معاونت فرهنگی از منوی «درخواست مجوز نشریه» اقدام به ثبت فایل PDF  و مطالب هر شماره از نشریه منتشر شده نماید.

لازم به ذکر است امکان ثبت فایل و مطالب هر شماره از نشریه پس از تحویل نسخه‌های نشریه منتشر شده به خانه نشریات فعال می‌گردد. در سامانه سند، دانشگاهیان دانشگاه فردوسی با گذرواژه و رمز ورود پرتال دانشگاهی خود (پرتال پویا) می‌توانند به نشریات دانشجویی و آرشیو آن‌ها دسترسی پیدا کنند.

گفتنی است سامانه سند با مراجعه به آدرس sanad.um.ac.ir  قابل مشاهده می باشد.

شناسنامه سامانه سند:

صاحب امتیاز: خانه نشریات دانشگاه فردوسی مشهد

مجری: مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه فردوسی مشهد

مدیر پروژه و تحلیلگر سیستم: آقای مهندس مهدی حافظی

برنامه نویسان سامانه: خانم مهندس صبح منظری، خانم مهندس ریحانه مددیان، خانم مهندس ریحانه مهدی نژاد.

برنامه نویس سایت: خانم مهندس طاهره خواجه نژاد

توسعه دهنده و پشتیبان سامانه: خانم مهندس صبح منظری